Criminelen plunderen natuurlijke bronnen

Criminele organisaties plunderen natuurlijke bronnen op nog grotere schaal dan eerder werd gedacht. De waarde van bijvoorbeeld de handel in zeldzame diersoorten, het illegaal delven van goud of stroperij, zou kunnen oplopen tot ruim 220 miljard euro.

Flink gegroeid

Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties en Interpol (pdf). Daaruit blijkt dat het bedrag dat in milieudelicten rondgaat 25 procent hoger is dan vorig jaar.

Het zou daarmee de meest lucratieve markt voor criminelen zijn geworden na drugssmokkel, het vervalsen van producten en mensenhandel. In milieudelicten gaat dus meer geld om dan in bijvoorbeeld de handel van kleine wapens. Daar zou jaarlijks ongeveer 3 miljard in omgaan.

Niet serieus genomen

Volgens de onderzoekers nemen veel landen het probleem niet serieus genoeg. Er zou onvoldoende regelgeving zijn en veel overheden stellen niet genoeg politiecapaciteit beschikbaar om milieudelicten effectief te bestrijden.

Volgens Interpol en de Verenigde Naties moeten overheden de criminelen onder meer op het financiële vlak aanpakken, door de geldstromen te volgen. Er zou daarnaast meer politiecapaciteit moeten worden ingezet.