Militair op non-actief door ‘banden’ met Hells Angels

Voor het eerst is een militair op non-actief gesteld vanwege zijn rol in de wereld van de motorclubs, bericht de NOS woensdag. Defensie heeft namelijk de verklaring van geen bezwaar (VGB) van sergeant-majoor Maurice Vissers ingetrokken. Maar Vissers gaat in hoger beroep.

Veterans MC

Eerder dit jaar kondigde het Ministerie van Defensie aan dat de VGB van medewerkers van Defensie ingetrokken wordt als ze betrokken zijn bij verboden motorbendes als Satudarah, Hells Angels, No Surrender of de Bandidos. Sergeant-majoor Maurice Vissers is geen lid van deze clubs maar vicepresident van de veteranen motorclub Veterans MC. Bij deze militaire motorclub zijn veel militairen en oud-militairen aangesloten.

Feestje

In 2016 heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie (inmiddels: Justitie en Veiligheid) nog aan de advocaat van de motorclubs Black Sheep en Veterans MC laten weten Veterans MC niet als criminele organisatie, in politiejargon Outlaw Motorcycle Gang of OMG, aan te merken. Maar Vissers heeft als vicepresident contact met de Hells Angels en dat vindt Defensie een veiligheidsrisico, vertelt advocaat Michael Ruperti aan de NOS. Terwijl Vissers volgens Ruperti alleen ‘af en toe een praatje’ maakte met leden van de Hells Angels als ze elkaar tegenkwamen op een feestje.

Zorgvuldigheid

De intrekking van de VGB past bij het nieuwe beleid van het Ministerie van Defensie: optreden in plaats van alleen ontmoedigen. Defensie zegt dat een besluit tot intrekking met uiterste zorgvuldigheid tot stand komt. ‘Daarbij wordt gelet op zaken als loyaliteit, veiligheidsbewustzijn en integriteit’. Lidmaatschap van OMG’s en contacten met criminele organisaties vallen hieronder. Ook de partners en kinderen van militairen worden in de screening meegenomen.

OMG’s bij de overheid

De aandacht voor – contact met – leden van motorbendes is de afgelopen 1,5 jaar geïntensiveerd. Defensie bevestigt tegenover NOS dat er nog meer militairen ‘zijn geïnformeerd over het voornemen’ om hun VGB in te trekken, onder andere omdat zij verbonden zijn aan een OMG. Advocaat Ruperti verwacht dat alle 27 defensiemedewerkers van wie de VGB wordt ingetrokken naar de rechter zullen stappen.

Volgens de laatste cijfers werken er bij de overheid 52 mensen die banden hebben met OMG’s waarvan 29 bij Defensie, 14 bij gemeenten en 9 bij andere overheidsinstellingen zoals ministeries of hulpdiensten.

Steun

Vissers – op Facebook noemt hij zichzelf Maurice Murphy – plaatste zondag al een bericht over het intrekken van zijn VGB en het hoger beroep op Facebook. Hij noemt de beslissing ‘een mes in de rug’. Op zijn Facebookpagina spreken veel mensen hun boosheid uit tegen de intrekking en steunen hem in zijn beslissing om in hoger beroep te gaan.

Eerdere berichten:

Hells Angels, Satudarah praten over Raad van Acht

MC’s willen Opstelten vervolgen om imagoschade

Politie zoekt wapens bij Black Sheep MC

Veterans in ‘colors’ niet welkom

Klacht Veterans over Opstelten afgewezen