Miljoen mensen gecheckt in zaak Nicky Verstappen

In de moordzaak van Nicky Verstappen worden, alleen al in Nederland, tot wel 1 miljoen potentiële daders op de korrel genomen. Dat blijkt uit gegevens die het Nederlands Forensisch Instituut aan Crimesite heeft verstrekt. De data die het NFI verzamelt en analyseert, levert informatie op over een groep van maximaal een miljoen Nederlanders.

Door Vincent Verweij

Het DNA onderzoek moet leiden naar de moordenaar van het destijds 11-jarige Limburgse jongetje, dat in 1998 verdween tijdens een zomerkamp in Brunssum.

Wangslijm

Deze week maakte het Limburgse Openbaar Ministerie bekend grootschalig DNA verwantschapsonderzoek te doen in de zaak van Nicky Verstappen. Deel van dat onderzoek zal een groep van 15.000 mensen zijn, die wordt gevraagd vrijwillig hun DNA af te staan. Zij mogen wat wangslijm inleveren dat met een wattenstaafje wordt afgenomen.

Familie

Van dit wangslijm wordt een zogenaamd Y-chromosomaal profiel berekend. Dit profiel wordt vervolgens gematcht aan het daderspoor, dat op de kleding van Nicky Verstappen is gevonden. Met een dergelijk profiel is het mogelijk mannelijke verwanten tot in de tweede familiegraad te matchen. Dus behalve de dader zelf, kan ook worden vastgesteld of broers, vader, kinderen en neven een DNA profiel hebben dat verwant is aan het daderprofiel.

Bereik

Crimesite vroeg aan het NFI hoeveel mannen er gemiddeld in de mannelijke familielijn zitten, die door de DNA onderzoek kunnen worden gematcht. Woordvoerder Eef Herregodts:

Het bereik van het onderzoek is 10 tot 20 maal de grootte van de steekproef. Aangezien een Nederlandse man gemiddeld tussen de 10 en 20 verwanten heeft die we aan een Y-chromosomaal profiel kunnen koppelen. Dus levert een steekproef van 15.000 mensen, gegevens op van minimaal 150.000 en maximaal 300.000 Nederlanders.

Databank

Maar het DNA verwantschapsonderzoek naar Nicky Verstappen beperkt zich niet tot de 15.000 mensen die gevraagd wordt vrijwillig wangslijm af te staan. Het NFI heeft ook een databank met in Nederland veroordeelde criminelen, die verplicht hun DNA hebben moeten afstaan. Er zitten inmiddels 260.000 daders in deze databank. Herregodts:

Van deze groep veroordeelden hebben we een zogenaamd autosomaal DNA profiel. Daarmee kunnen familieleden in de eerste graad worden opgespoord. Dat betekent een groep mensen ter grootte van 2 tot 3 keer de steekproef. Dat zijn dus maximaal 780.000 Nederlanders.

Buitenland

In totaal worden in Nederland dus minimaal 670.000 mensen onder de loep genomen en maximaal 1.080.000. In feite zijn dat allemaal potentiële daders, die worden onderzocht. Daarnaast wordt het daderprofiel ook gecheckt in Belgische en Duitse databanken. In Duitsland zitten 1,2 miljoen veroordeelden in de computer. Het onderzoek in al deze databanken van veroordeelden is trouwens al een tijdje aan de gang en heeft tot nu toe niks opgeleverd.

Zie ook:

DNA verwantschapsonderzoek in zaak Nicky Verstappen

Nieuw team op moord Nicky Verstappen

Duitse seriemoordenaar verdacht dood Nicky

Moordenaar Nicky Verstappen nog vrij?