Miljoen weggevist bij bankklanten: vijf jaar cel

Voor het wegsluizen van een ruim een miljoen euro bij klanten van verschillende banken legt de rechtbank in Breda een man (24) een vrouw (28) elk vijf jaar cel op. De rechtbank ziet ze als leiders van een groepje criminelen die met phishing klanten van Nederlandse en Belgische banken hun wachtwoorden aftroggelde.

Link

De verdachten stuurden misleidende e-mails uit naam banken met een link naar een website. Als slachtoffers daarop hun gegevens achterlieten, kregen de verdachten toegang tot de online bankieren omgeving van de slachtoffers. Als dit niet direct lukte belde een van de hoofdverdachten het slachtoffer en deed zich voor als medewerker van de betreffende bank om hen een nieuwe pinpas aan te laten vragen. Die werd vervolgens uit de brievenbus gevist.

De verdachten haalden de bankrekening van het slachtoffer leeg door pintransacties en overboekingen naar mensen die hun bankrekening hiervoor ter beschikking stelden.

Nauwgezette planning

Uit het onderzoek blijkt dat de activiteiten om nauwgezette planning en coördinatie vroegen. Zo moest op de dag van bezorging iemand de pinpas uit de brievenbus hengelen en het geld moest snel van de rekeningen van de money mules zijn gehaald voordat de overboekingen konden worden ontdekt door de slachtoffers. De rechtbank vermoedt dat de werkelijke schade voor bankklanten veel hoger is dan bewezen is in dit dossier.

Tegen de hoofdverdachten was door het openbaar ministerie 5 en 6 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank oordeelt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, computervredebreuk, diefstal, witwassen en aan deelname aan een criminele organisatie.

Ook 11 medeverdachten stonden terecht, onder meer voor diefstal van pinpassen en het pinnen van contanten van de rekeningen van slachtoffers. Acht hiervan kregen voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd. Drie verdachten zijn vrijgesproken.