Voor miljoenen aan xtc-grondstof onderschept

De FIOD heeft maandag op de A67 ter hoogte van Geldrop een transport van 1320 kilo PMK-glycidaat onderschept. Dat heeft het landelijk parket bekendgemaakt. Deze stof wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van xtc.

Vrachtwagen

De vangst is kennelijk gedaan in een groter onderzoek. Het landelijk parket doet alleen onderzoek naar grotere criminele organisaties. De hoeveelheid PMK was dan ook ongewoon groot. Achterin een witte vrachtwagen stonden 44 plastic vaten gevonden. Een groot aantal van de vaten was voorzien van gele stickers met daarop Chinese tekst. In de tonnen zaten grote witte brokken poeder PMK-Glycidaat.

11 miljoen pillen

PMK is zeer schaars en erg duur op de criminele markt. De bewerking van 1320 kilo van PMK kan ongeveer 1.100 kilo MDMA opleveren. Daarvan kunnen zeker 11 miljoen xtc-pillen worden gemaakt. De chemicaliën zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. In het persbericht van jet landelijk parket is niets bekend gemaakt over arrestaties.

Chemicaliën

In een ander onderzoek van het landelijk parket heeft de politie heeft dinsdagochtend twee 47-jarige mannen uit Eindhoven en Laarbeek aangehouden die verdacht worden van het bezit van grote hoeveelheden drugschemicaliën. Die stonden in een garage in Son en Breugel in een verborgen ruimte. Er waren ruim honderd vaten en jerrycans met chemicaliën. Vermoedelijk zat er in de vaten ruim 3200 liter aceton, 60 cilinders met waterstof en resten MDMA. Aceton is veel goedkoper en makkelijker te verkijgen dan PMK. In de woning van de man uit Laarbeek werden 44 pistoolpatronen en 1500 liter methanol aangetroffen. In een kluis van een bank in Eindhoven lagen een aantal dure horloges en 8000 euro contant geld.