Miljoenen Bruinsma in Zwitserland

Geld van de in 1991 vermoorde drugshandelaar Klaas Bruinsma staat nog in Zwitserland op een bank, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en Het Parool. Op een rekening van Baumann & Cie. staat nog zeven miljoen euro. Dat geld was verbeurd verklaard, maar door een vormfout komt het nu toch toe aan de erfgenamen. Maar wie zijn dat?

In ieder geval niet de familie Bruinsma.

Een witwasser uit Hong Hong, ene Wong zou worden vervolgd maar gaat door een vormfout van de haak.

Dat betekent dat de toenmalige zakenpartners van Bruinsma zullen gaan proberen het geld te pakken te krijgen al. Wong het geld eenmaal weer onder controle heeft.

Bruinsma liet zijn geld indertijd naar Hong Kong stromen in verschillende bedrijfjes. Daar regelde de heer Wong de verdere distributie. Voor de overname van Hong Kong door China is het geld voor een deel naar Zwitserland overgeheveld, waar de FIOD het geld in 1995 op het spoor komt en er beslag op het geld komt te liggen en Wong wordt vervolgd.

Volgens Parool-journalist Bart Middelburg zijn de erfgenamen advocaat John E. en Etienne U. Er waren na de dood van Bruinsma mensen die beweerden dat alle kapitaal van Bruinsma was verdampt en uitgegeven.

Maar er bestond ook de theorie dat een deel van zijn geld was weggesluisd naar onbekende bestemming. Daarnaast zijn er mensen die denken dat Bruinsma geld had overgemaakt naar een nummerrekening in Zwitserland.

In het laatste deel van zijn carrière had Bruinsma door een cocaïneverslaving en overmatig drankgebruik zijn netwerk niet meer onder controle.

Begin 1990 werd een transport van 45 duizend kilo hasj in beslag genomen. Die lading werd symbolisch voor de neergaande beweging van zijn zakenimperium.