Miljoenen illegale sigaretten in Brabantse loods

Op een bedrijventerrein in de West-Brabantse plaats Klundert zijn in een loods ongeveer negen miljoen illegale sigaretten gevonden. De handel kwam aan het licht tijdens een routinecontrole, aldus de politie.

Voorschriften

Medewerkers van de Belastingdienst, politie en gemeente gingen zonder aankondiging langs bij drie Klundertse bedrijven voor controle. Dat zijn routinecontroles waarbij gekeken wordt naar voorschriften voor milieu-, brandveiligheid- en bouwvoorschriften en administratieve verplichtingen. In een van de loodsen, die verhuurd werd, stuitten de ambtenaren op enkele tientallen pallets illegale sigaretten.

De sigaretten zijn illegaal omdat er geen accijns- en omzetbelasting voor is betaald. Daarmee kon een winst van 1,5 miljoen euro worden behaald, het bedrag dat de Belastingdienst mis is gelopen, zo meldt de gemeente Moerdijk.

Onderzoek

De Douane heeft de sigaretten in beslag genomen. De huurder van de loods kan een naheffing van accijns én een flinke boete tegemoet zien. De Belastingdienst doet ook onderzoek. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is het mogelijk dat de zaak ook nog terechtkomt bij het Openbaar Ministerie voor een strafrechtelijk vervolg.