Miljoenen Mieremet naar de Staat (UPDATE)

Ria Eelzak, weduwe van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet, heeft afstand gedaan van de miljoenenerfenis van haar partner. De ongeveer 6,5 miljoen euro vloeit rechtstreeks naar de Nederlandse Staat. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend gemaakt.

Sinds 2007 lag er al beslag op de erfenis die de topcrimineel John Mieremet heeft nagelaten nadat hij in Thailand in 2005 werd geliquideerd. Het zou onder meer gaan om een Villa in het Belgische Neerpelt en verschillende bankrekeningen.

Geen getuige

'Eelzak heeft afstand gedaan van alles waar door het OM beslag op is gelegd. De transactie biedt het OM de mogelijkheid om het in beslag genomen vermogen te gelde te maken. Door in te stemmen met de hoge transactie voorkomt Eelzak een strafrechtelijke vervolging vanwege witwassen van crimineel geld. Zij is niet als getuige opgetreden in andere strafzaken', meldt het OM woensdag. Die expliciete bevestiging door het OM dat Eelzak niet als getuige heeft opgetreden of gaat optreden was een voorwaarde bij de overeenkomst, zegt Mark Teurlings, de advocaat van Eelzak.

Afstand

Teurlings wil graag benadrukken dat het Openbaar Ministerie spreekt over 'de erfenis'. Teurlings: 'Enkele weken na de dood van Mieremet heeft de gehele familie afstand gedaan van de erfenis van Mieremet. Eelzak had zelf bezittingen die ze zelf verdiend heeft, met onder meer de gokhallen en het vastgoed. Daarover is nu tot ieders tevredenheid een afspraak gemaakt.'

John Mieremet werd in 2005 in Thailand doodgeschoten. De dader is nooit gepakt.