Miljoenen weggesluisd met ondergronds bankieren

In Amsterdam zijn mogelijk tientallen miljoenen euro's aan zwart geld weggesluisd door middel van hawalabankieren, een vorm van ondergronds bankieren die voornamelijk in India en Pakistan wordt gebruikt. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen en laat nauwelijks sporen na.

De afgelopen jaren zijn enkele grote zaken rond hawalabankiers gevoerd, maar desondanks zou het ondergronds bankieren onverminderd doorgaan. Dat zegt officier van justitie Greetje Bos, expert in het bestrijden van de zwarte geldmarkt bij het landelijk parket van justitie, in Het Parool.

Bij Hawala brengt de betalende partij een geldbedrag naar een 'bankier, die via een tussenpersoon belt met een collega die de ontvanger het bedrag uit zijn eigen kas uitbetaalt. Er is daardoor geen geldstroom van A naar B: de balans van de uitkerende bankier wordt later in evenwicht gebracht met andere transacties.

Mocht desondanks een schuld open blijven staan bij de betalende bankier, dan wordt er alsnog geld overgemaakt. Dat spoor is echter niet te herleiden tot de originele transacties.

'Ik heb zojuist een zaak gedraaid tegen Colombiaanse geldkoeriers die er in anderhalf jaar 55 miljoen doorheen hadden gejaagd', aldus Bos in Het Parool. 'Die bedragen kun je rustig met een flinke factor vermenigvuldigen, want zij zijn bepaald niet de enigen.'