Miljoenenboete voor handlangers Saban B.

Vier leden van de organisatie van vrouwenhandelaar Saban B. moeten de Nederlandse staat drie miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Almelo bekendgemaakt op basis van een pluk-ze-vordering. Het is maar de vraag of het geld wordt betaald, de meeste leden van de organisatie zijn voor hun zaken dienden gevlucht en zitten waarschijnlijk in het buitenland.

De ontnemingsvorderingen zijn een vervolg op eerdere strafzaken. Alle vier de verdachten zijn daarin al tot gevangenisstraffen veroordeeld. Het hoogste bedrag moet worden betaald door Nuri T. Hij moet 1,5 miljoen betalen, omdat hij een leidinggevende rol in de organisatie zou hebben. Begin vorig jaar kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar en twee maanden.

De organisatie van Saban B. dwong vrouwen in de prostitutie. De bende gebruikte extreem geweld tegen de vrouwen. Hij dwong de vrouwen tot borstvergrotingen en ze kregen een tatoeage om duidelijk te maken dat ze ‘in bezit’ waren van de organisatie van B..

Saban B. zit zelf in Turkije. Hij werd in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar celstraf voor mensenhandel. Hij vluchtte naar Turkije toen hij in 2009 een paar dagen verlof kreeg om zijn pasgeboren kind te bezoeken. In Turkije loopt een strafzaak tegen hem vanwege mishandelingen en afpersing. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Turkije weigert hem uit te leveren aan Nederland.