Miljoenendiefstal in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven is een partij van 114 ton kobalt gestolen. Totale waarde: 7 miljoen euro. Kobalt is een belangrijke grondstof voor onder andere batterijen voor telefoons en elektrische auto’s. Door de explosieve prijsstijging wordt het ook wel het nieuwe goud genoemd. Bij de roof werden verschillende vrachtwagens gebruikt. 

De lading werd gestolen uit een beveiligd pakhuis van de Vollers Group in de Waalhaven, zo meldt RTV Rijnmond. De Minor Metals Trade Association, die wereldwijd de handel in bijzondere metalen monitort, meldt dat de diefstal ergens tussen 5 en 9 juli moeten hebben plaatsgevonden. De diefstal wordt vanuit de Rotterdamse politie en het bedrijf bevestigd aan de lokale omroep.

Niet duidelijk

Het is niet precies duidelijk hoe de diefstal heeft kunnen plaatsvinden. Bij het pakhuis zijn na de roof extra veiligheidsmaatregelen getroffen; zo zijn er meer beveiligingscamera’s geplaatst.

Kobalt wordt vooral in het Afrikaanse Congo gewonnen. In een gemiddelde elektrische auto zit zo’n tien kilo kobalt. Verschillende handelsbedrijven hebben grote partijen kobalt opgeslagen in de hoop te kunnen profiteren van de prijsstijgingen.