Miljoenenfraude bij ABN-AMRO

‘Advocaat Allert Jan ter Wee moest vrijdag bij de Raad van Discipline uitleggen of hij inderdaad drie valse getuigenverklaringen heeft opgesteld. De pleiter staat ook de omstreden broers John en Hans den Besten bij, die – zo bleek diezelfde ochtend – er van verdacht worden de ABN Amro voor €12,2 miljoen te hebben opgelicht.’ Dat schrijft Quotenet.

 

‘Afgelopen vrijdag zat advocaat Allert Jan ter Wee er stilletjes bij, af en toe hoofdschuddend terwijl drie getuigen onafhankelijk van elkaar aan de Raad van Discipline uitlegden dat ondernemer Jan Meurs zich niet negatief had uitgelaten over de broers Den Besten. Wat was het geval? Meurs heeft al jaren een conflict met de broers John en Hans den Besten, ooit directeuren van een groot horecaconcern. Meurs verkocht hen ooit een vennootschap en zegt nog geld te krijgen, maar volgens de Den Bestens is er nooit sprake geweest van een verkoop.

De bodemprocedure loopt nog, maar de broers eisten al eerder in een kortgeding dat Meurs hen niet meer mocht belasteren tegenover zakelijke contacten. De rechter stelde hen in het gelijk en Meurs mocht, op straffe van een boete van 5000 euro per overtreding, zich niet meer schuldig maken aan smaad. Eind 2010 belt Ter Wee drie zakelijke contacten met de vraag of ze Meurs hebben gesproken. ‘Ik zei dat er geen lelijke dingen door Meurs waren gezegd, maar dat we het wel over de broers Den Besten hadden gehad omdat ik ook een van hun slachtoffers ben. Die vertelden me namelijk in die periode dat ik kon fluiten naar de vorderingen die ik op hun had. Dat raakte me, als zakenman en als familievriend van de broers, diep in m’n hart en ziel’, vertelde een van de getuigen gisteren geëmotioneerd.

Ter Wee verklaarde dat hij echt de indruk had gekregen dat Meurs zich negatief had uitgelaten, bij alledrie de zakelijke contacten die hij had gesproken, en vorderde €15.000. Om het bedrag veilig te stellen, werd contact opgenomen met de notaris die bezig was een appartement van Meurs te verkopen. Van de koopsom krijgt Ter Wee de gevorderde €15.000, die hij weer verrekent met de nog openstaande rekening van de twee broers. Dat is nogal schimmig, omdat Ter Wee geen enkel citaat kan overleggen en bovendien alleen een korte telefoonnotitie van de gesprekken met de getuigen heeft gemaakt.

(…)’

Lees verder Quotenet.