Miljoenenfraude met btw en belminuten

De FIOD heeft dinsdag met 175 opsporingsambtenaren 21 doorzoekingen gedaan in een groot onderzoek naar fraude met belminuten en BTW. Volgens de Belastingdienst was er sprake van een zeer grote “BTW-caroussel” waarmee voor miljoenen aan BTW werd ontdoken.

Functioneel parket

De FIOD doorzocht woningen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Hilversum, Zwolle, Amsterdam, Weert en Clinge, een vakantiewoning in Loosdrecht en ook bedrijfsadressen in Amsterdam, Hulst, Almere, Spijkenisse, Roosendaal, Hilversum en Valkenswaard. Het gaat om een onderzoek dat onder leiding staat van het functioneel parket naar BTW-carrouselfraude. Er is veel administratie in beslaggenomen, en ook computers en gegevensdragers.

Dollars

Tijdens diverse controles kreeg de Belastingdienst zicht op mogelijk verschillende BTW-carrousels die eind 2016 en begin 2017 voor miljoenen US-dollars belminuten factureerden. In deze ketens zaten “ploffers”, 1 of meer buffers en eindschakels. De frauduleuze leveranciers die BV’s laten ploffen hebben de verschuldigde omzetbelasting niet aangegeven en niet afgedragen aan de Belastingdienst. Hiermee is de staatskas mogelijk miljoenen euro’s misgelopen.

Bij BTW-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die BTW wel in rekening brengt. Deze ondernemer koopt in het buitenland in waardoor er op zijn inkopen geen btw drukt. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt. Naar schatting kost dit soort fraude de verschillende Europese schatkisten een bedrag van ongeveer 50 miljard euro.