Miljoenenfraude met geldautomaten

De Japanse politie onderzoekt een internationale creditcard fraude waarbij vorige week meer dan 12 miljoen euro werd buitgemaakt. Een bende van minstens 100 criminelen wist met vervalste creditcards geld te trekken bij 1400 automaten in het hele land. Dat gebeurde in luttele uren in een gecoördineerde actie. De creditcards waren vervalst met behulp van gegevens die in Zuid-Afrika bij een hack waren buit gemaakt. Er werden geldautomaten gebruikt in Tokyo, Kanagawa, Aichi, Osaka, Fukuoka en andere plaatsen.

Camera’s

Telkens werd er 100.000 yen (800 euro) opgenomen, het maximum bedrag. In totaal ging het om 14.000 transacties. De politie vermoedt dat de bende opzettelijk een ander land uit koos voor de geldopnames en ook de zondagavond uitkoos, om ze de opsporing te bemoeilijken. Op dit moment worden alle beelden van beveiligingscamera’s bekeken, om te zien of de daders Japanners zijn of uit een ander land komen.

Roemenen

Het is niet voor het eerst dat gestolen creditcard gegevens worden gebruikt om geld te cashen. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende gevallen geweest waarbij dit gelukt is. Zo waren er geslaagde pogingen in 2012 en 2013 met creditcards van rekeninghouders in Oman. Het geld werd toen ook in Japan opgenomen. De verdachten waren Roemenen. Deze Oost-Europeanen blijken de afgelopen jaren te hebben gespecialiseerd in bankfraudes en liepen ook voorop bij skimming-fraudes. In Nederland is de criminaliteit onder Roemenen in de afgelopen 10 jaar gestegen met maar liefst 800%, zo bleek uit onderzoek van de Misdaad Atlas.

Zie ook:

Fraude internetbankieren neemt toe

Cybercrime niet goed aangepakt

Skimmers maakten zeker half miljoen buit