Miljoenenfraude bij vastgoedafdeling Schiphol

De FIOD en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar een fraude op de vastgoedafdeling van Schiphol die in de miljoenen loopt. Dat schrijft de NRC. Er zouden jarenlang op grote schaal bonnen en declaraties zijn vervalst.

Bonnenbaas

Verder is de verdenking dat er (bouw)projecten zijn gegund aan aannemers voor een tegenprestatie. De omvang van de fraude is vooralsnog alleen te schatten maar volgens de NRC is duidelijk is dat het om miljoenen gaat.

Drie mannen zijn de hoofdverdachten (één van hen werd ‘de bonnenbaas’ genoemd). Verder zijn een manager van Schiphol Real Estate en een onderaannemer betrokken in het onderzoek.

Klokkenluider

NRC ging onderzoek doen naar de fraude nadat Schiphol in het jaarverslag van 2016 noteerde dat zich in dat jaar een ernstig integriteitsincident voordeed. Commissarissen waren ‘hier zorgvuldig over geïnformeerd’. Schiphol zegt dat er ingegrepen is nadat een klokkenluider van een het energie- en installatiebedrijf, dat het technisch onderhoud op Schiphol verzorgt, aan de bel trok.

Gitaarversterker

Niet-uitgevoerde reparaties werden gefactureerd en er werden artikelen besteld voor privégebruik. Ook zou Schiphol hebben betaald voor verbouwingen aan woonhuizen, een zeilvereniging en een manege. De FIOD onderzoekt ook een transactie waar een verdachte via een eigen bedrijfje zomaar een ton naar zichzelf overmaakte.

Het bewijs ligt volgens NRC onder meer in e-mails waarin overlegd wordt over mogelijk te declareren goederen en diensten. Een later ontslagen medewerker van Schiphol vraagt bijvoorbeeld of er misschien een nieuwe gitaarversterker à 3.000 euro ’te regelen valt’.