Miljoenenvangst aan xtc-grondstof

In Veen (Betuwe) heeft de politie dinsdagmiddag een zeer grote hoeveelheid grondstof voor xtc in beslag genomen. Het gaat om ongeveer 1000 kilo PMK-glycidaat. Dat is de vaste vorm van PMK. Drie verdachten zijn aangehouden

Drie Brabanders

De politie beschikte over informatie dat in een loods grondstof lag waarmee synthetische drugs werd gemaakt. Agenten doorzochten de loods in Veen en vonden ongeveer 1000 kilo. Drie verdachten die in het pand aanwezig waren, werden gearresteerd. Het gaat om drie Brabanders, twee mannen (57 en 58 jaar) en een vrouw (49). Zij werden ingesloten voor verhoor.

7 miljoen pillen

Het is heel erg moeilijk om BMK of PMK te krijgen, meestal wordt het illegaal onder een dekmantel geïmporteerd uit China. PMK is een grondstof waarmee MDMA (de werkzame stof in xtc-pillen) kan worden gemaakt.

De politie gaat uit van een rendement van 60% voor PMK-glycidaat. Van een ton kunnen ongeveer 7 miljoen pillen worden gemaakt, dat betekent dat er ter waarde van ruim 10 miljoen euro aan pillen van gemaakt hadden kunnen worden.