Miljoenenwinst met valse postzegels

PostNL is miljoenen euro’s aan port misgelopen doordat een criminele groepering de afgelopen maanden ter waarde van miljoenen euro’s valse postzegels heeft verkocht. De groep bood zelfgemaakte zegels voor pakketpost tegen kortingen op stickervellen aan bedrijven. De poststickers bevatten telkens meerdere nepzegels en slechts één echte. Daardoor ontdekte het beveiligingssysteem van PostNL de fraude aanvankelijk niet.

Vervalsingen zijn tot zekere hoogte van steeds betere kwaliteit doordat de kleurenprinters voortdurend verbeteren. Een echte postzegel beschikt over een laagje fosfor maar de neppers niet. PostNL heeft nu de beveiliging aangescherpt.

De schade zou ruim drie miljoen euro belopen. Het postbedrijf heeft beslag laten leggen op de bezittingen van alle verdachten.

Op het vervalsen van postzegels en het gebruik daarvan staat maximaal zes jaar cel.

De postale recherche heeft invallen gedaan bij diverse aanbieders van de nepzegels, onder meer in Utrecht, Sittard, Maarssen en Breukelen. Het bedrijf verzendpro.nl distribueerde de zegels via internet.

Ook een postzegelhandelaar in de Utrechtse Voorstraat is betrokken in de zaak maar deze zou te goeder troiuw de zegels hebben afgenomen.