Miljoenenfraude met hypotheken

De politie heeft vijf mensen aangehouden in een grootschalig internationaal fraudeonderzoek waarin voor een aantal miljoenen zou zijn gefraudeerd met hypotheekaanvragen. Alle arrestanten zitten vast op verdenking van onder meer oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens het  Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat het in totaal om een twintigtal zaken.

Drie verdachten zijn na verhoor heengezonden: mannen van 69, 51 en 49 jaar, allen uit Lemmer.

Twee verdachten, een 27-jarige vrouw en een 32-jarige man, uit Uithoorn, zijn voorgeleid voor de rechter-commissaris en zitten nog zeker dertig dagen vast, in beperkingen, wat betekent dat zij geen contact mogen opnemen met de buitenwereld.

De financiële recherche van de politie Friesland heeft ‘langdurig’ onderzoek gedaan.

Het OM schrijft: ‘De fraude kwam aan het licht door een melding van een bank die vermoedens had dat één van de panden waarvoor een hypotheek was verstrekt, werd onderverhuurd. Door middel van valse werkgeversverklaringen, salarisstroken en accountantsrapportages zijn vele hypotheken verstrekt voor onroerend goed in de provincie Friesland, waardoor de verdachten extra rendement konden maken door waardevermeerdering dan wel verhuur van het onderpand. Tevens was sprake van fraude met bouwdepots, waarbij de depotgelden niet ten goede zijn gekomen aan de projecten maar werden doorgesluisd naar rekeningen die op naam stonden van de verdachten. Het onderzoek is nog niet afgerond.’

Het Bureau Ontnemingswetgeving OM (BOOM) is ook bij de zaak betrokken. BOOM kan beslag leggen op crimineel vermogen, zodat de criminele winst na veroordeling in de staatskas vloeit.

Er is beslag gelegd op onroerend goed in Nederland en in het buitenland en op saldi van meerdere bankrekeningen in (o.a.) Curaçao en Oostenrijk. Ook zijn auto’s en waardevolle voorwerpen in beslag genomen. Een schatting over de hoogte van het beslag zegt het OM nog niet te kunnen doen.