Minder auto’s gestolen, meer motoren

Het aantal autodiefstallen is afgelopen jaar met bijna 5% gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Voor het eerst in jaren duikt het cijfer daarmee onder de 30.000 gestolen voertuigen. Bij motorfietsen is een stijging van 5% te zien. Er worden trouwens ook steeds minder gestolen auto’s teruggevonden.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8% naar 10.091 auto’s. Ook zijn er flink minder vrachtwagens en busjes gestolen: lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21%). Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen overigens met ruim 5% gestegen. Onduidelijk is waarom die plotseling zo in trek zijn.

Alarmsystemen

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14%) is markant. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jonger auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken.

Terugvinden

Ondanks dat het aantal gestolen voertuigen daalt, toont het terugvindpercentage ook een dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6% naar 37,4%. De autobranche hoopt dit cijfer weer omhoog te krijgen doordat steeds meer track & trace systemen in auto’s worden gebouwd.