Minder coke en heroïne, meer synthetische drugs

Waar het gebruik van traditionele drugs als heroïne en cocaïne wereldwijd al jaren afneemt, neemt het gebruik van synthetische drugs juist sterk toe. Het gaat om relatief nieuwe synthetische drugs die de afgelopen jaren voor het eerst in beslag zijn genomen, maar ook in beslagnames van oudere synthetische drugs als methamfetamine ('crystal meth') zijn verdubbeld.

Prijs gestegen, kwaliteit afgenomen

Dat blijkt uit het meest recente rapport van het Verenigde Naties bureau voor Drugs en Criminaliteit, schrijft het Britse blad Economist. De afgelopen jaren zijn heroïneverslavingen in west-Europa zeldzaam geworden en is ook het gebruik van cocaïne gedaald, concludeert de Verenigde Naties. De laatste jaren zijn in voornamelijk Colombia veel partijen cocaïne in beslag genomen, waardoor de prijs is gestegen en de kwaliteit is afgenomen. Hetzelfde geldt voor heroïne.

Andere witte poeders

Maar de meeste drugsgebruikers stoppen niet met gebruiken, maar stappen over op andere drugs. 'Als ze niet genoeg krijgen, stappen ze over op andere witte poeders, ook al zijn die onïdentificeerbaar', aldus Fiona Measham, die jarenlang onderzoek deed naar drugsgebruik van jongeren. Toen xtc schaars werd in 2010, stapten veel over op andere soortgelijke drugs. In Amerika wordt steeds vaker een synthetische vorm van cannabis gebruikt. Al deze drugs waren tien jaar geleden nog onbekend.

Goedkope Chinese drugs

In west-Europa is gemakkelijk aan heel goedkope mephedrone, een xtc-vervanger, te komen. Die drugs wordt in China geproduceerd. Hoewel de drugs inmiddels is verboden, is het gebruik doorgegaan, en dealers die eerst xtc en cocaïne verkochten, zijn nu overgestapt op mephedrone.

Criminele kartels

Ook de grote criminele kartels, onder meer in Mexico en Birma, stappen over op synthetische drugs. Methamfetamine (beter bekend als 'crystal meth'), vervanger van speed, werd eerder in Europa voornamelijk in Tsjechië geproduceerd, maar tegenwoordig ook in Oostenrijk en Duitsland. Hoewel er relatief weinig gebruikers zijn in west-Europa, stijgt het gebruik snel.