Minder criminaliteit, maar meer in kleine dorpen

In 2013 zijn er minder misdrijven gepleegd dan in 2012. Dat blijkt uit aangiftecijfers over vorig jaar, meldt het Algemeen Dagblad zaterdag in de jaarlijkse Misdaadmeter. Hoewel in steden ook relatief de meeste criminaliteit plaatsvindt, is er voornamelijk een stijging in kleine dorpen te zien.

Het AD vergeleek kleine gemeenten, met minder dan 10.000 inwoners, met steden van minimaal 100.000 inwonenden. Daaruit bleek dat in 29 procent van de grote steden meer woninginbraken plaatsvonden, terwijl in de kleine dorpen het aantal inbraken met 41 procent steeg. Over heel het land is het aantal woninginbraken overigens gedaald.

Bij mishandelingen is het verschil tussen dorpen en steden nog groter: in 36 procent van de kleine gemeenten steeg het aantal mishandelingen, terwijl dat in 11 procent van de steden het geval was. Ook bedreigingen laten een soortgelijk beeld zien: in zo'n dertig procent van de steden en in zestig procent van de dorpen waren meer bedreigingen.

Amsterdam is in alle opzichten de grote uitzondering. Waar landelijk het aantal woninginbraken en overvallen daalt, is dat in de hoofdstad juist gestegen (10 procent meer woninginbraken, 19 procent meer overvallen). Door de vele toeristen blijft Amsterdam ook last houden van zakkenrollers, waarvan 24 procent meer aangiften werden gedaan.

Bekijk hier het aantal misdrijven in uw gemeente.