‘Minder drugsarrestaties door komst havenpolitie in Antwerpen’

‘Minder drugsarrestaties door komst havenpolitie in Antwerpen’

Met de komst van een speciale havenpolitie in de haven van Antwerpen is het aantal drugsgerelateerde arrestaties gedaald. Toegenomen controles hebben een positief effect op de aanpak van drugscriminaliteit, stelt de politie.

Controles

Vorig jaar introduceerde de federale politie in Antwerpen het zogenaamde ‘havenkorps’. Het gaat om een politiekorps van 50 agenten die zich bezighouden met controles in de Antwerps haven. Dit schrijft de Gazet van Antwerpen donderdagmiddag.

De scheepvaartpolitie in Antwerpen heeft sinds kort ook een eigen recherchedienst. Daarnaast werd een zogenaamde ‘cel maritieme beveiliging’ opgericht en zal het aantal personeelsleden voor de Belgisch ‘interventieploegen’ en voor de grenscontroles opgetrokken worden.

Effect

Concreet ging het aantal drugsgerelateerde arrestaties van 150 in 2023 naar 19 in de eerste vier maanden van dit jaar. ‘De veiligheidscontroles, de gerichte patrouilles en de algemene zichtbare aanwezigheid van ploegen op het terrein hebben een ontradend effect op drugsuithalers’, meent de federale politie.

Creatief

Toch wil men voorzichtig blijven bij de interpretatie van alle cijfers, bericht de Gazet. ‘Criminele organisaties kunnen zich snel aanpassen en creatief uit de hoek komen. De drugsmaffia probeert haar terrein en werkwijze momenteel te verschuiven, weg van de kaaien.’