Minder drugslabs gevonden, maar wel grotere

Het afgelopen jaar zijn er minder drugslaboratoria ontmanteld dan vorig jaar, maar de labs zijn wel groter geworden. Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). In 2014 ontdekte de politie 72 drugslabs, in 2015 waren dat er – met nog een week te gaan – 63. Wel worden er meer opslagplaatsen voor chemicaliën gevonden.

Hoeveel groter de drugslabs zijn geworden, is niet duidelijk. ‘Dat laat zich niet makkelijk vangen in cijfers’, stelt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid van de politie. Hij stelt dat de labs wel opvallend groter zijn geworden.

Criminelen moeten stoffen zelf maken

Het aantal opslagplaatsen van chemicaliën groeit omdat criminelen vaker zelf aan de slag moeten om de juiste stoffen te krijgen die nodig zijn voor het maken van drugs. Bepaalde chemicaliën zijn verboden geworden, waardoor criminelen zelf de basisstoffen regelen en in het lab aan de slag gaan.

‘Burgers melden drugsdumpingen niet meer’

Ook valt op dat er het afgelopen jaar fors minder dumpingen zin ontdekt. In 2014 waren dat er zo’n tweehonderd, dit jaar zijn dat er – tot nu toe – 128. Volgens het LFO heeft dat met ‘meldingsmoeheid’ te maken: burgers zijn gewend aan illegale lozingen, waardoor ze de politie niet meer bellen.

Daarnaast hebben criminelen andere methoden gevonden om van het restafval af te komen. Het wordt bijvoorbeeld in het riool gestort of bij een boer in de giertank geloosd. Eerder meldde Brabantse bestuurders al dat criminelen vaker naar België gaan om afval te dumpen. Daar zijn mogelijk ook meer drugslabs.