Minder dumpingen: drugsafval in het riool?

Het afgelopen jaar is er fors minder gedumpt drugsafval gevonden dan in voorgaande jaren. Tot nu toe zijn er 120 plaatsen gevonden waar drugsafval is achtergelaten, terwijl dat er over heel vorig jaar zo’n 200 waren. Er zijn geen aanwijzingen dat er minder drugs wordt geproduceerd. Mogelijk spoelen criminelen het afval door het riool, mengen ze het bij boeren in de gierkelder of gaan ze er mee de grens over.

De afgelopen jaren vonden verreweg de meeste dumpingen plaats in Brabant. In die provincie is het aantal vondsten flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die donderdag worden gepresenteerd op een bijeenkomst over drugsdumpingen, schrijft de NOS.

In andere provincies worden wel meer vondsten gedaan, zoals in Limburg. Maar het totale aantal dumpingen is dus een stuk lager dan vorig jaar. Criminelen proberen blijkbaar andere methoden te vinden om van het afval af te komen.

In het riool of de grens over

Er waren eerder al aanwijzingen dat er flink wat afval in het riool wordt geloosd. Ook zouden boeren criminelen toelaten om het afval in hun gierkelder te storten, tegen een flinke betaling. Johan van er Hout, gedeputeerde in de provincie Brabant, vreest dat dergelijke lozingen het afgelopen jaar fors zijn toegenomen. Op die manier kan het afval in het grondwater en mogelijk in ons voedsel terecht komen.

Ook denkt Van der Hout dat criminelen vaker met het afval de grens over gaan. In België zijn de autoriteiten minder scherp op drumpingen van drugsafval. Het aantal vondsten wordt slecht bijgehouden en vaak niet doorgegeven aan Nederland, waardoor niet duidelijk is of het probleem zich daadwerkelijk over de grens verplaatst.