Minder kwekerijen, meer stekkerijen oprollen

De politie in Brabant wil in de strijd tegen wiethandel de aandacht vooral vestigen op wietstekkerijen. Dat zou effectiever zijn dan het oprollen van wietkwekerijen, omdat de stekkerijen aan het begin van de keten zitten. De stekjes die daar worden opgekweekt gaan later naar een ‘normale’ kwekerij.

Tot nu toe probeerde de politie zo veel mogelijk kwekerijen op te rollen, maar dat lijkt weinig effect te hebben. Daarom wil de politie nu een nieuwe strategie beginnen. Op een bijeenkomst van het CDA Brabant zei Jochem Spoorendonk, van de speciale Brabantse drugstaskforce, dat daarom de laatste tijd vooral stekkerijen worden opgerold. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Duizenden stekjes

De afgelopen weken werden verschillende invallen gedaan in Breda, Roosendaal en Sprang-Capelle. Daar werden duizenden stekjes in beslag genomen. In Roosendaal alleen al werden 11.000 stekjes gevonden. Die zouden in 40 tot 60 wietkwekerijen terecht komen.

De nieuwe strategie is gebaseerd op informatie van de Amsterdamse hoogleraar Peter Sloot. Hij heeft criminele netwerken bestudeerd met behulp van computermodellen, en werkt samen met de Brabants/Zeeuwse drugstaskforce.