Minder levensdelicten in eerste helft 2015

In het eerste halfjaar van 2015 zijn 10 procent minder levensdelicten gepleegd dan in dezelfde periode van 2014. Dat blijkt uit cijfers van Elsevier. In januari tot en met juni van afgelopen jaar werden 60 mensen vermoord, zes minder dan in de eerste zes maanden van 2014.

In 2014 werden al historisch weinig moorden of doodslagen gepleegd: de minste sinds 1992, toen Elsevier begon met tellen. De laatste jaren daalt het aantal levensdelicten sowieso vrijwel welk jaar.

Veel liquidaties

Waar in de jaren 90 zo rond de 250 personen werden vermoord per jaar werden gepleegd, ging het in 2014 nog maar om 137 delicten. Dit jaar zijn er tot nu toe dus nog minder moorden of doodslagen te worden gepleegd.

Volgens Elsevier zijn de moorden die worden gepleegd wel gewelddadiger. Zo zijn er opvallend veel liquidaties. Tot nu toe zijn het er zeker tien, maar dat aantal stijgt waarschijnlijk nog omdat er nog zaken in onderzoek zijn. Vorig jaar waren dat er al uitzonderlijk veel: Elsevier telde 24 liquidaties. Uit een inventarisatie van Crimesite bleek dat er in 2014 36 moorden in het Nederlandse criminele circuit zijn gepleegd, maar daarbij zijn ook mislukte ripdeals en moorden buiten de Nederlandse grenzen geteld.

Aantal moorden stijgt in Rotterdam

Dit jaar werden er weer veel liquidaties in Amsterdam gepleegd. Zo kwamen Baris Önder, Lucas Boom, Youssef el Kahtaoui en Beyhan Demirçi om het leven. De laatste morod was waarschijnlijk een vergissing.

Opvallend is het aantal moorden in Rotterdam. Daar werden in het eerste halfjaar van 2015 negen moorden gepleegd, terwijl dat er over heel 2014 nog acht waren.