Minder moorden in Amsterdam

In 2017 zijn in Amsterdam minder geweldsdoden gevallen dan in 2016. Vorig jaar vielen er 17 dodelijke slachtoffers, het jaar daarvoor 23. Ook op andere terreinen is een daling van het aantal misdrijven waarneembaar. Maar volgens de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie is er geen reden voor optimisme. 

De zogenaamde driehoek, de burgemeester, de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie, presenteerde maandagochtend de criminaliteitscijfers van Amsterdam. Daaruit blijkt volgens waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dat Amsterdam in 2017 ‘objectief veiliger’ is geworden. ‘De trend van een dalend aantal misdrijven heeft zich ook in 2017 doorgezet in Amsterdam. De cijfers sluiten aan bij de daling van criminaliteit in Nederland en Europa’ aldus Van Aartsen.

Zorgwekkend

Vooral zakkenrollerij (-18%) straatroof (-11%) geweld (-20%) en bedreiging (-10%) daalden fors. Het aantal woninginbraken (7 procent) en het aantal overvallen (9 procent) stegen juist in 2017. Zorgwekkend vindt de driehoek dat de daders van de misdrijven veelal heel jonge jongens zijn. Vorige week verklaarde hoofdcommissaris Aalbersberg ook al zorgen te hebben over het type dader dat tegenwoordig liquidaties uit lijkt te voeren in de stad.

Liquidaties

De daling van het aantal geweldsdoden (van 23 in 2016 naar 17 in 2017) is voor de driehoek geen reden voor optimisme. ‘Er is geen enkele reden om achterover te leunen’, zegt Van Aartsen. ‘De onrust is nog niet voorbij.’ De burgemeester doelt daarbij onder andere op de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Annass el Ajjoudi (alias Boeloeloe) op 18 januari jl. en de moord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die op 26 januari van dit jaar per vergissing werd geliquideerd in de wij Wittenburg.