Minder moorden in beruchte drugsstad Mexico

Het aantal moorden in de door drugsgeweld overspoelde stad Ciudad Juarez is in het eerste half jaar van 2012 met 42 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De eerste zes maanden van dit jaar werden er 952 mensen vermoord, tegenover 1642 in 2011. Dat zegt het Mexicaanse leger.

Volgens generaal Emilio Zarate zijn de drugskartels Juarez en Gente Nueva verzwakt door legerpatrouilles, hervormingen bij de politie en sociale programma’s. Het Juarez-kartel en Gente Nueva streden met elkaar om de macht in Ciudad Juarez, wat de stad bij de grens van de Verenigde Staten berucht maakte. In 2010 werden er gemiddeld tien moorden per dag gepleegd.

Het Juarez-kartel zo zou zwak zijn dat het zijn leden bijna niet meer kan betalen. Gente Nueva heeft sterke banden met de bekende Sinaloa-organisatie, waardoor het kartel ook geld uit andere streken ontvangt.

In Ciudad Juarez zijn verschillende kopmannen van de drugskartels opgepakt maar dat heeft niet altijd even veel effect. De overgebleven leden splitsen zich vaak op en gaan elkaar bestrijden. Daarnaast proberen ze de lokale politie aan hun kant te krijgen om de smokkelroutes in handen te krijgen.

Ook verplaatst het geweld zich simpelweg naar rustigere steden. De criminelen hebben hun zinnen nu gezet op onder andere de kustplaatsen Veracruz en Acupulco, waar het leger aanzienlijk minder aanwezig is. In de ooit zo rustige steden neemt het geweld snel toe.