Minder moorden in West-Brabant

In de regio West-Brabant zijn dit jaar minder moorden gepleegd dan in 2015. Dat meldt BNDeStem. Werden er vorig jaar nog vijftien moorden genoteerd, dit jaar staat de teller op negen. Politiechef Rienk de Groot van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant waarschuwt echter voor te groot optimisme. 

‘Minder moorden betekent niet dat er plotseling minder misdaad is’ zegt de politieman tegen de krant.

Drugscriminaliteit

Met name de drugscriminaliteit blijft volgens hem verontrustend hoog. Het groot aantal criminele moorden is wat De Groot betreft het bewijs van de wurgende greep van de (hennep)criminaliteit op de samenleving. Als voorbeeld noemt hij de moord op de 37-jarige Ulas Iskar (foto) in februari van dit jaar in Ossendrecht. De man werd thuis doodgeschoten toen vermoedelijk een groep rippers Iskars hennepplanten wilde stelen.

Kweek en handel

De politiechef waarschuwt in BNDeStem voor het kweken van hennep en wiet. ‘Kweek en handel zijn in tal van wijken maatschappelijk geaccepteerd. De drempel om in te stappen, is laag, bijvoorbeeld om snel even van een schuld af te komen. Maar als je instapt, kom je er niet meer uit. Je raakt gevangen in een wereld van georganiseerde misdaad vol bedreigingen, diefstallen en niets ontziend vuurwapengeweld.’

Ook landelijk is er een dalende trend in het aantal moorden te zien. Volgens Elsevier journalist Gerlof Leistra, die ieder jaar het aantal doden door geweld bijhoudt, zullen er dit jaar in heel Nederland minder moorden worden gepleegd dan in 2015.

Eerder dit jaar verscheen bij Crimesite het boek Misdaadatlas van de Lage Landen. Hierin zijn tal van cijfers, statistieken en infographics opgenomen over de misdaad in Nederland en België.