Minder Nederlanders in buitenland gedetineerd

Het aantal Nederlanders dat gedetineerd is in het buitenland is het afgelopen jaar gedaald met ongeveer 10 procent. Er zitten nu nog 2060 mensen achter de deur in een buitenlandse gevangenis. Een jaar geleden waren dat er nog 2266. Het zijn vooral mannen die in het buitenland vast zitten. 

RTL Nieuws brengt de jongste cijfers.

Misdaadatlas

In de Misdaadatlas van de Lage Landen van datajournalist Wouter van Loon wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die vast zitten in het buitenland. Daaruit blijkt onder andere dat het aantal mensen dat in het buitenland gedetineerd zit vanwege een drugsdelict gestaag afneemt: van 73% in 2011 tot 56% in 2015.

Nederlanders zitten vooral in Europese landen in de bajes. Verreweg de meesten zitten vast in Duitsland: 471 Nederlanders. Vorig jaar waren dat er nog 487. Spanje staat op de tweede plaats met 209 Nederlanders achter de tralies; vorig jaar waren dat er 238.

Nieuwe wet

De daling kan te maken hebben met een nieuwe wet die in 2012 in werking trad. Nederlanders die in een ander EU-land gevangen zitten, kunnen door deze wet sneller dan vroeger naar Nederland worden overgebracht om hier hun verdere straf uit te zitten. In 2012 zaten er nog 2532 Nederlanders in het buitenland vast.

Henk Rommy

Bekende Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zitten, zijn onder andere Joran van der Sloot en Henk Rommy. De laatste wordt binnenkort naar Nederland overgebracht om te kunnen getuigen in het Passage-proces.