Minder Nederlanders in buitenlandse cel

Er zitten steeds minder Nederlanders in het buitenland in de cel. Waren er vijf jaar geleden nog ruim 2500 Hollanders gedetineerd in een buitenlandse cel, in 2017 waren dat er minder dan 2000. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van het ministerie van Buitenlandse zaken. 

De daling is het grootst onder Nederlanders die voor drugs vast zitten in het buitenland. Het aantal gevangenen voor dit misdrijf liep terug van 1679 naar 971. Daarmee zit nog maar de helft van het aantal opgepakte Nederlanders over de grens vast voor een drugsgerelateerde zaak. Hoewel het totaal aantal Nederlanders in een buitenlandse cel dus flink is gedaald, blijft dat cijfer nog wel relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen. Het is bijvoorbeeld ongeveer even hoog als het aantal Duitsers of Fransen dat in een cel over de grens vast zit.

Nieuwe wetten

De daling wordt vooral veroorzaakt door de invoering van nieuwe wetten waardoor het mogelijk is geworden dat Nederlanders binnen Europa het laatste deel van hun straf in eigen land kunnen uitzitten.

Vorig jaar was er op Crimesite nog een reportage over twee Nederlanders die in Uruguay in de cel zaten. Een van hen, René P., is inmiddels vrij en weer in Nederland.