Minder pinautomaten door plofkraken

De Rabobank brengt het aantal pinautomaten terug omdat de bank te vaak slachtoffer is van plofkraken, dat beweert De Telegraaf. De krant concludeert uit de jaarverslagen dat de bank het aantal geldtappunten sinds 2007 met 158 verminderde tot 2949. Een woordvoerder van de Rabobank nuanceert: ‘Dat kan zijn om de veiligheid van buurtbewoners te garanderen, maar ook omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt of er in de omgeving al meerdere pinautomaten zijn.’ Het aantal plofkraken op de geldautomaten nam de afgelopen jaren toe. Vorig jaar telde de Nederlandse Vereniging van Banken 113 kraken, 21 meer dan in 2010.

Met name de Rabobank heeft te leiden onder plofkraken omdat die bank de meeste pinautomaten heeft en ook in afgelegen landelijk gebied. Een ABN-woordvoerder zegt: ‘Wij hebben minder, maar ook andere apparaten. Het aantal geldautomaten bleef de afgelopen vijf jaar in ieder geval stabiel.’ ING en SNS plaatsen de automaten bij voorkeur binnen, bijvoorbeeld in winkels.

Volgens De Telegraaf voeren inwoners in West-Brabantse dorpen actie tegen het terugbrengen van het aantal Rabo-pinautomaten.