Veel minder straf voor schietende plofkrakers

Tien jaar cel in hoger beroep voor de Nederlanders die tijdens een wilde achtervolging na een plofkraak in Brasschaat en Oud-Turnhout de politie twee keer onder vuur namen met een kalasjnikov. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Verzet

Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde de plofkrakers niet voor poging moord maar voor hun verzet bij arrestatie. In eerste aanleg zijn Achraf L. (28) en Aymad A. (37) en Abdelaziz A. (29) veroordeeld voor een moordpoging tot 20 jaar cel. De 32-jarige Nabil S. is door de rechtbank in het Belgische Turnhout vrijgesproken. De achtervolging begon op 23 februari 2015 in het Nederlandse Breda. Daar hadden ze  in de nacht een bankautomaat met gasflessen uit de muur geblazen. De politie ging meteen achter de daders aan, die zich met een Audi verplaatsten. Voorbij de Belgische grens zette ook de Brasschaatse politie de achtervolging in.

Klopjacht

Op de splitsing van de E313 met de E34 richting Turnhout vertraagde de Audi plots werd vanuit een portier geschoten. Verderop had de Turnhoutse politie een spijkermat gelegd en de Audi reed lek. Ter hoogte van Oud-Turnhout stapte één van hen uit de Audi en opende opnieuw het vuur op de agenten.

De vier daders vluchtten te voet weg. Na een urenlange klopjacht werden ze aangehouden.

Eerdere berichten:

Vrijspraak in zaak schieten op Belgische agenten

‘Gezochte plofkraker zat gewoon in cel’

Tot 20 jaar cel voor schietende plofkrakers

Plofkrakers Breda niet vervolgd