Minder zware straffen tegen volle Franse cellen

Het Franse parlement heeft ingestemd met een wet die ervoor moet zorgen dat de gevangenissen minder vol worden. In de wet wordt monder meer geregeld dat rechters sneller voorwaardelijke straffen op kunnen leggen voor vergrijpen waarop minder dan vijf jaar cel staat. Daarnaast worden de minimumstraffen voor recidivisten afgeschaft.

Frankrijk heeft een relatief grote gevangenispopulatie (zie onderstaande grafiek). Dat is vooral veroorzaakt door de minimumstraffen voor recidivisten, die door Sarkozy, de vorige president, werden ingevoerd. In afgelopen tien jaar groeide het aantal gevangenen daardoor met een derde.

De wet verdeelde het Franse parlement scherp: de socialisten van president Hollande stemden met andere linkse partijen voor, terwijl de rechtse oppositie tegen de wet stemde. De aanhangers van de wet, naast de linkse partijen ook veel advocaten, mensenrechtenorganisaties en gevangenispersoneel, denken dat het gedrag van recidivisten niet wordt veranderd door gevangenisstraffen, maar door goede begeleiding.