Minderjarig: vijf jaar voor gewelddadige overval

Een 22-jarige jongen is dinsdag door de rechtbank Breda veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewelddadige woningoverval in Baarle Nassau in 2011 en enige inbraken. Hij was destijds nog minderjarig maar is berecht als volwassene.

IJzeren staaf

Op 4 oktober 2011 drong de toen 17-jarige verdachte samen met twee medeverdachten midden in de nacht de woning binnen van een man en een vrouw in Baarle-Nassau. De slachtoffers werden vastgebonden en bedreigd met vuurwapens. Het mannelijke slachtoffer werd met een ijzeren staaf geslagen. De verdachte dwong het vrouwelijke slachtoffer zich te ontkleden, randde haar aan en dreigde haar te verkrachten.

Geheugenverlies

Uiteindelijk gingen de overvallers er vandoor met onder meer geld en een kluis met sieraden. De rechtbank stelt dat de overval voor de slachtoffers een afschuwelijke ervaring moet zijn geweest. De verdachte wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Hij heeft tijdens zijn verhoren aangegeven dat hij zich niets van de overval kon herinneren. De rechtbank gelooft niets van het geheugenverlies noemt de proceshouding van de verdachte ‘berekenend en volwassen’. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij kennelijk in het geheel niet heeft stilgestaan heeft bij de ernstige gevolgen van zijn daden.

De man pleegde de woningoverval een dag voor zijn achttiende verjaardag. Vlak na de overval is hij vertrokken naar het buitenland, waardoor hij pas lang na de overval kon worden aangehouden.

De officier van justitie had zes jaar gevangenisstraf geëist. De straf valt lager uit vanwege het beperkte strafblad van de verdachte en de straffen die in andere zaken voor dit soort feiten worden opgelegd.