Minderjarige jongens vast voor doodslag in Amsterdam-Noord

De recherche heeft maandag twee jongens van 13 en 15 jaar aangehouden in het onderzoek naar de dood van een man die eind augustus in Amsterdam-Noord werd aangetroffen. Omstanders vonden de man op het NDSM-plein met een straattegel op zijn hoofd en zeer ernstig hoofdletsel. Het slachtoffer overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De aangehouden verdachten worden in verband gebracht met meer geweldsincidenten in Amsterdam-Noord de afgelopen periode.

Zwaargewond

In de nacht van 26 op 27 augustus kreeg de politie rond 03.00 de melding van een zwaargewonde man met een straattegel op zijn hoofd op het NDSM-plein. Het slachtoffer moest ter plaatse door hulpdiensten gereanimeerd worden en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed de 42-jarige man uit Turkije op 1 september. Hij laat vier jonge kinderen na.

Langer vast

De politie startte direct nadat de man was gevonden een onderzoek naar wat er met het slachtoffer gebeurd was. Rechercheurs kwamen de twee jonge verdachten al snel op het spoor. Ze werden maandag allebei aangehouden en zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze voor twee weken langer vast heeft gezet.

Straatroven

De recherche brengt de tieners daarnaast in verband met meer geweldsincidenten in Amsterdam-Noord de afgelopen periode. Ze zijn allebei ook aangehouden voor twee straatroven op het NDSM-terrein en in de directe omgeving van het terrein. Onderzocht wordt of de twee te linken zijn aan andere straatroven.

Diefstal regenboogvlag

Daarnaast kwamen rechercheurs in het onderzoek naar de dood van de man op het NDSM-plein aanwijzingen op het spoor die wijst op betrokkenheid van de twee bij de diefstal van een regenboogvlag op de Bongerdkade in Amsterdam-Noord. Deze vlag werd in brand gestoken en in een vuilcontainer gedumpt. De jongens worden daarmee verdacht van groepsbelediging, diefstal, vernieling en brandstichting.