Minderjarige maakte en verkocht software voor internetfraude

De rechtbank in Leeuwarden heeft maandag een minderjarige jongen uit Hoogeveen veroordeeld voor het vervaardigen en verspreiden van zogeheten phishingpanels, dat is software waarmee criminelen proberen belangrijke gegevens zoals wachtwoorden en gebruiksnamen van banken te bemachtigen. Met een phishingpanel kan iemand zonder technische kennis een malafide website bouwen waarmee mensen beroofd kunnen worden. De jongen beschikte over panels van onder meer Tikkie, BUNQ-bank, Marktplaats en ABN-AMRO-bank.

Grote schaal

Slachtoffers worden naar zo’n nepsite geleid waar ze hun inloggegevens moeten intikken. De jongen verkocht de panels tussen half mei 2020 en juli 2021.

De rechtbank vindt dat de jongen op grote schaal werkte en heeft vastgesteld dat aan meerdere personen software is verkocht en dat daarbij ook een instructie voor het gebruik werd doorgegeven.

Telegram

Daarnaast bood de jongen persoons- en accountgegevens aan op een Telegram-kanaal. Het ging onder meer om gegevens van gebruikers van Coolblue, Mediamarkt, Facebook en bol.com.

Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden en een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur. De straf is minder hoog dan mogelijk omdat de rechtbank vindt dat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.