Minderjarigen aangehouden voor DDos-aanval

De politie heeft in het onderzoek naar grote DDos-aanvallen in augustus op internetproviders Ziggo en KPN dinsdag vijf jongeren aangehouden. Zij kwamen in de afgelopen weken als verdachten in beeld in het onderzoek door het Team High Tech Crime (THTC).

Minderjarig

Vier van de verdachten zijn minderjarig, tussen de 14 en 17 jaar, en één is 21 jaar. De jongens komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. In de ouderlijke woningen van de jongens zijn computers, mobiele telefoons en datadragers, zoals externe harde schijven en usb-sticks, in beslag genomen.

1,8 miljoen klanten

Ziggo werd in augustus twee avonden lang getroffen door grote DDos-aanvallen. Hierbij ontstond een storing in het netwerk van Ziggo, waarbij ongeveer 1,8 miljoen klanten van de provider zonder internet en email kwamen te zitten. In videoboodschappen op YouTube werd Ziggo gedreigd met nieuwe aanvallen. Ook KPN was het doelwit van DDos-aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de DDos-aanval anoniem op internet opgeëist. De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider.

Schadeclaims

De aangehouden jongens zijn dinsdag de hele dag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. De officier van justitie bij het landelijk parket heeft besloten dat zij het verdere verloop en de resultaten van het onderzoek in vrijheid mogen afwachten. Het Openbaar Ministerie en de politie wijzen erop dat hen een rechterlijk vonnis, een vrijheidsstraf en een strafblad boven het hoofd hangt. Mogelijk komen er schadeclaims los.