Minderjarigen knippen wiet voor criminelen

Het OM in Limburg is een onderzoek gestart naar criminele organisaties die minderjarigen, tussen de 14 en 17 jaar oud, ronselt om wiettoppen te knippen. Een woordvoerder van het OM zegt in De Telegraaf dat er ‘ernstige signalen’ bij justitie zijn binnengekomen dat tieners op middelbare scholen een baan als knipper wordt aangeboden.

Het zou gaan om onder meer scholen in Maastricht en Heerlen. Ingewijden vertellen tegen De Telegraaf dat een van de scholen het Emma College in Heerlen is, maar de directie van de school wil niet reageren.

250 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie wil graag in contact komen met scholieren die meer van de ronselingen afweten. Zij kunnen zich ook anoniem bij de politie melden.

In Limburg staan relatief gezien de meeste wietkwekerijen van Nederland. In Heerlen worden relatief gezien de meeste kwekerijen opgerold. Daar werden 106 kwekerijen opgerold, blijkt uit cijfers uit 2012. Dat zijn 119 per 100.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde ligt op 35 kwekerijen per 100.000 inwoners. Er zou jaarlijks 250 miljoen euro in de wiethandel in Limburg omgaan.