‘Minimale inzet hondengevechten was 500 euro’

Maandag staan 4 verdachten voor de rechter, onder andere op verdenking van het organiseren van hondengevechten. De zaak kwam aan het rollen nadat een wijkagent in Zeist in een envelop een usb-stick in zijn postvak vond met daarop beelden van hondengevechten. Afzonder onbekend. Kort daarop ontving de politie een anonieme tip dat er in een huis in Amersfoort hondengevechten werden georganiseerd, waarbij volgens de melder flink werd gegokt. ‘Minimale inzet: 500 euro. Maximale inzet: 3000 euro.’

Door Timo van der Eng

Het gaat om de verdachten Daniël van de W. (35) uit Zeist, Dogukan Y. (35), zijn broer Batikan (32) uit Soest en Stephanie B. (33), de vriendin van Batikan Y. De 2 broers en Stephanie B. zouden volgens het Openbaar Ministerie onder andere betrokken zijn bij het organiseren van hondengevechten, het fokken van vechthonden en deelname aan een criminele organisatie. Daniël van de W., Stephanie B. en Batikan Y. bekenden aanwezig te zijn geweest bij verschillende hondengevechten in Nederland. Dogukan Y. beriep zich op zijn zwijgrecht.

Meer dood van levend

Een aantal van die gevechten vond plaats in de woning van Stephanie B. Nadat de anonieme tip was binnengekomen bij de politie stond het rijtjeshuis in Amersfoort onder observatie. In oktober 2016 zag de politie dat een groepje mensen op een zaterdagmiddag de woning van B. binnen ging. Na verloop van tijd kwam volgens het OM Daniël van de W. naar buiten. In zijn armen droeg hij zijn hond Dunya, die gewikkeld was in een doek. De kop van de hond hing naar beneden.  Toen de politie later de woning van Van de W. binnenviel werd Dunya ‘meer dood dan levend’ aangetroffen, zoals de verbalisant in het proces-verbaal noteerde. Volgens een dierenarts verkeerde de zwaargewonde hond in een shock.

Cobra

In de vervuilde woning van Van de W. werd Cobra, nog een andere pitbull, aangetroffen. De hond was sterk vermagerd en had bijtwonden aan zijn kop. Beide dieren hadden geen water. Volgens Van de W. zelf was Cobra niet mager. ‘Hij was goed getraind, strak.’ (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Duiker

Ook de hond van Stephanie B. die met Dunya van Daniël van de W. had gevochten, was gewond, zo bleek toen de politie het huis van B. doorzocht. Ook zouden (illegale) medicijnen voor honden zijn gevonden. In het onderzoek Duiker, zoals de zaak heet, werden in totaal 26 honden in beslag genomen. De meeste dieren werden afgemaakt omdat ze agressief gedrag vertoonden. Het onderzoek van politie en justitie duurde 3 jaar. Volgens de politie zou Stephanie B. ook een hechtpistool in haar bezit hebben gehad, waarmee wonden gehecht konden worden.

‘Blij dat we zijn aangehouden’

Zowel Stephanie B. als Batikan Y. betuigden spijt dat ze hun honden hadden laten deelnemen aan de gevechten. Beiden konden niet duidelijk verklaren waarom ze dat hadden gedaan. Batikan Y.: ‘Je beseft achterin je hoofd wel dat het fout is geweest. Alles overziend krijg je een heel ander beeld van je zelf. Ik ben blij dat we zijn aangehouden.’   En later: ‘Ik vind het zo erg voor mijn honden. Ik kan alleen maar beloven dat het nooit meer zo gaat worden. Ik kan het niet meer uitleggen.’ B. en Y. ontkenden dat er sprake was van gokken bij de hondengevechten. Alle verdachten spraken tegen dat er sprake was van een criminele organisatie die hondengevechten organiseerde.

Passie

De advocaat van Batikan Y. eerder al in De Telegraaf: ‘Er is echt geen sprake van een netwerk of criminele organisatie. Mijn cliënt, zijn vriendin, broer en een vriend delen een passie. En dat zijn honden. Cliënt heeft gehandeld uit nieuwsgierigheid. Het is eerder te kwalificeren als een amateuristische hobbymatige verkenning dan als professioneel organiseren van hondengevechten.’

Pups

Batikan Y. die tijdens rechtszitting veel aan het woord was, ontkende dat hij honden had gefokt. Enkele malen had hij wel eens een pup verkocht, maar dat gebeurde niet structureel en het bedrag wat er werd betaald was voor benodigde inentingen bijvoorbeeld. Ook Stephanie B. zei dat ze geen honden heeft gefokt voor gevechten of dat ze geld met de pups heeft willen verdienen.

Dinsdag zal het Openbaar Ministerie de strafeis bekend maken. Woensdag komt de verdediging aan het woord. De uitspraak van de rechtbank staat gepland voor 31 oktober.