Minister Italië voor rechter om maffiabanden

Saverio Romano, die minister van Landbouw was in het laatste kabinet van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, moet voor de rechter komen omdat hij ervan wordt verdacht banden te hebben met de maffia. Romano, nu lid van het Italiaanse parlement, ontkent iets verkeerds te hebben gedaan en zegt dat hij de zaak zelf heeft aangevraagd om te bewijzen dat dat zo is.

Romano zou de Siciliaanse maffia ‘op zijn wenken bedienen’, zo verklaarden een verschillende informanten. Ook zijn er vijfentwintig verschillende telefoongesprekken onderschept die belastend zouden zijn voor de oud-minister.

Romano werd al verdacht van het hebben van banden met de maffia voor hij minister werd. Hij kreeg de post toch, omdat hij eerder een kabinet van Berlusconi had gered door zich af te scheiden van een oppositiepartij en de oud-premier zo aan een meerderheid hielp.

De maffia konden voorstellen voor wetswijzigingen ‘bestellen’ bij het toenmalige kamerlid. Ook zou Romano de maffia hebben geholpen om haar kandidaten gekozen te krijgen bij regionale verkiezingen. In ruil daarvoor zouden de criminelen stemmen voor Ramano regelen.

De oppositie eiste toen hij nog minister was al zijn aftreden, maar dat werd weggestemd. Volgens Romano zijn de beschuldigingen politiek gemotiveerd.