Minister: ‘Hogere straffen voor bedreigen burgemeesters’

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de straffen voor het bedreigen van burgemeesters verdubbelen. Hij hoopt zo het aantal burgemeesters dat wordt bedreigd terug te brengen van 25% naar 10%.

Nu staat er nog een maximale straf van 2 jaar voor het bedreigen van publieke ambtsdragers. Dat moeten er dus 4 worden. Dat zegt Grapperhaus in een interview in De Telegraaf.

Beveiligd

De minister vindt dan dat de huidige straffen niet meer passen bij de ernstige dreigementen. Die zijn regelmatig zo heftig dat niet alleen burgemeesters, maar bijvoorbeeld ook officieren van justitie moeten onderduiken of beveiligd moeten worden. De burgemeester van Voerendaal, Wil Houben, bijvoorbeeld werd in februari vorig jaar bedreigd door een man met een vuurwapen toen hij op weg was naar het gemeentehuis. Toen de man met bivakmuts het vuurwapen op Houben richtte, wist deze snel weg te duiken. Mogelijk haalde de man daarom niet de trekker over. Uit het politieonderzoek bleek dat de man waarschijnlijk twee uur heeft staan wachten voordat hij met het vuurwapen de weg opstapte. Uiteindelijk werden 2 broers opgepakt voor de bedreiging.

Bulldozer

Hogere straffen alleen zijn niet voldoende denkt de minister: ‘Je moet ze hun vermogen en bezittingen afpakken, hun criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden.’ Hij wil dat doen door criminelen onder curatele te stellen en de pluk-ze-mogelijkheden te verruimen. ‘Een curator kan dan afreizen naar de Kaaimaneilanden en zeggen: ik ben als enige beschikkingsbevoegd, geef me alle bankrekeningen van deze meneer en alles wat erop staat’ aldus de minister.