Minister krijgt tik op de vingers over gratieverzoek zesvoudig moordenaar

In een kort geding heeft de voorzitter van de Haagse rechtbank de Staat veroordeeld om het vierde afgewezen gratieverzoek van Cevdet Yılmaz te herroepen en opnieuw op zijn verzoek te beslissen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming zal een nieuwe beslissing op het verzoek moeten nemen binnen twee maanden.

Yilmaz, ook wel “Ted de Turk” genoemd, is in 1984 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de schietpartij in café Het Koetsiertje in Delft in 1983 waarbij zes mensen omkwamen.

Op bevel van het gerechtshof in Den Haag heeft de Staat dit jaar een vierde gratieverzoek van Yilmaz versneld behandeld. Voorafgaand aan zijn beslissing heeft de minister adviezen ingewonnen bij het Openbaar Ministerie en de strafrechter die eiser toen tot levenslang had veroordeeld.

Het OM adviseerde negatief. Maar de strafrechter adviseerde de minister het gratieverzoek toe te wijzen. Hoewel het (positieve) advies van de strafrechter volgens de wet “leidend” moet zijn, heeft de minister het verzoek toch afgewezen.

De minister kan het advies van de strafrechter alleen naast zich neergeleggen als er feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen. De minister interpreteerde een rapportage over eiser anders dan de strafrechter en wees het verzoek daarom af. Dat stond de minister volgens de rechtbank niet vrij.

Zie ook:

Zesvoudig moordenaar Ted de Turk krijgt geen gratie

Zesvoudig moordenaar Yilmaz wint van minister