Opstelten twijfelt niet over Demmink

Minister Ivo Opstelten van Justitie bevestigt tegenover Crimesite en KRO Brandpunt het bestaan van een document waaruit zou blijken dat voormalig secretaris-generaal Joris Demmink – anders dan door hemzelf beweerd – in 1996 in Turkije was. Maar, de minister onderschrijft niet de conclusie dat het document bewijst dat Demmink inderdaad wél in Turkije is geweest.

 

Geverifieerd

Het ministerie van Justitie heeft bij de Turkse autoriteiten het bestaan van het document geverifieerd en het bestaan van het document is bevestigd. Over de inhoud en de betekenis van het document konden de Turkse autoriteiten geen toelichting geven, zegt een woordvoerder van Justitie in een reactie. De reden hiervan is dat volgens Justitie het document op dit moment deel uitmaakt van een 'juridische procedure in Turkije'. 

Niet helder

'Onze Turkse liaison kon dus niet voor ons nagaan wat er precies in het onderliggende dossier zit', zegt de woordvoerder van Justitie. 'Het is niet helder wat er nu eigenlijk in het document staat. Is het nu de klager die zegt dat Demmink in Turkije was of zegt het Openbaar Ministerie dat?'

Onduidelijkheid

Verder zegt de woordvoerder: 'De minister ziet in het betreffende document, gelet op de onduidelijkheid over de inhoud en betekenis daarvan, geen reden om terug te komen op eerdere mededelingen over de voormalige ambtenaar.' Waarmee wordt bedoeld de bewering of Demmink in Turkije is geweest. Vooralsnog gaat de minister er dus van uit dat Demmink niet heeft gelogen. 

Rijksrecherche

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar de reisbewegingen van Demmink naar in Turkije. Dat onderzoek heeft volgens Justitie 'destijds op geen enkele wijze een bevestiging opgeleverd dat betrokkene in de desbetreffende periode in Turkije zou zijn geweest.' Demmink is meerdere malen door de AIVD onderzocht en dat heeft volgens Justitie geen bezwarende informatie opgeleverd.

Het document was deze zomer bij het ministerie terechtgekomen omdat de procureur-generaal bij de Hoge Raad die het herzieningsverzoek van Hüseyin Baybasin behandelt het document heeft doorgeleid naar het ministerie.