‘Criminele organisatie zwaarder bestraffen’

Mensen die worden veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie moeten niet zes maar tien jaar cel krijgen. Dat vindt minister Ferd Grapperhaus van Justitie. Hij wil daarover binnenkort met een wetsvoorstel komen. Ook zou hij – per jaar – 100 miljoen extra willen hebben voor de aanpak van zware criminaliteit.

Signaal

In De Telegraaf zegt hij zich met name te storen aan ‘misdadigers’ die gewone burgers en lokale politici intimideren en woonwijken als ‘dekmantel en schild gebruiken’ voor drugslabs en wietplantages en in woonwijken liquidaties plegen. De CDA-minister denkt dat van deze maatregel ‘een signaal uitgaat’. Hij zei in de krant te hopen dat er door de maatregel een afschrikwekkende werking uitgaat richting leden van criminele motorclubs en drugsbendes.

Verstandig

Het kabinet heeft afgesproken eenmalig honderd miljoen euro extra uit te trekken voor een fonds om de opsporing en bestrijding van georganiseerde misdaad te bekostigen, en daarna ieder jaar tien miljoen per jaar extra. Grapperhaus zinspeelt erop dat als de aanpak een succes wordt de komende jaren ieder jaar 100 miljoen uit te geven aan versterking van politie en justitie. Hij wil tegen de ministerraad zeggen: ‘wees daar nou verstandig in.’