Minister wil geen tbs voor Wik H.

De moordenaar van Nienke Kleiss, die op 22 juni 2000 in een park in Schiedam werd vermoord, mag aan zijn behandeling in een tbs-kliniek beginnen. Wik H. zit nu ten onrechte nog in de gevangenis omdat minister Opstelten van Justitie de overplaatsing naar tbs tegenhoudt. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft in mei van dit jaar al geoordeeld dat H. op straffe van een boete naar de tbs moet. De overplaatsing van H. (32) had al in januari van dit jaar moeten plaatsvinden.

De papieren Volkskrant schrijft vanmorgen dat de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten niet in de overplaatsing berusten. 

Advocaat van H, is Niek Heidanus: ‘De RSJ is de hoogste penitentiaire rechter. Er is geen mogelijkheid in beroep te gaan.’

Wik H. kreeg voor de moord op de 10-jarig Nienke Kleiss en de poging daartoe op de 11-jarige Maikel 18 jaar cel en tbs. Volgens de afgeschafte Fokkensregeling had H. recht op behandeling in een tbs-kliniek na het uitzitten van een derde van zijn celstraf. Daar baseert de RSJ haar iuitspraak ook op.

In hoger beroep bepaalde indertijd het gerechtshof echter dat H. pas na 12 jaar cel in aanmerking komt voor behandeling in het kader van de tbs, maar de RSJ heeft dat nast zich neer gelegd.

H. heeft recht op een schadevergoeding voor iedere dag dat hij niet in de tbs-kliniek wordt verpleegd.

Advocaat Heidanus benadrukt dat deze boete geheel zal worden gebruikt voor de opgelegde schadevergoedingen aan de nabestaanden en het slachtoffer.

Heidanus spant een kort geding aan als zijn cliënt op 1 oktober niet in de tbs is geplaatst.