Minister wil meer regels voor vechtsporten

Er moet een keurmerk voor vechtsport scholen komen en strengere regels voor het organiseren van vechtsportgala’s. Op die manier wil minister Edith Schippers van Sport de negatieve zaken rond vechtsporten, zoals geweld en georganiseerde criminaliteit, bestrijden. Schippers wil ook de regels aanpassen.

Volgens Schippers leren vechtsporten kunnen jongeren omgaan met regels, respect en winnen en verliezen. Maar er zijn ook negatieve zaken, zoals geweld en georganiseerde criminaliteit.

Vergunningen voor gala’s

De minister wil onder meer dat er een vergunningplicht komt voor het organiseren van vechtsportgala’s. Ook voor trainers, coaches en scheidsrechters moet een vergunningensysteem worden opgetuigd. Dat moet volgens de Schippers door een ‘vechtsportautoriteit’ gecontroleerd worden.

Daarnaast wil Schippers de wedstrijdregels aanpassen. Stoten en trappen tegen het hoofd zouden voor deelnemers tot 17 jaar verboden moeten worden, en er moet een medische keuring komen. Daarnaast zou er een wedstrijdboek bijgehouden moeten worden over de historie van de sporter.