Mink Kok: net vier jaar vrij UPDATE

Nadat Mink Kok na bijna dertien jaar detentie in 2007 naar buiten kwam, wacht hem nu misschien opnieuw een lange detentie. Misschien, want de omstandigheden rond de arrestatie zijn nog niet helder. In het eerste bericht van dinsdag leek het alsof Kok was aangehouden in een auto met drugs. Nu blijkt dat waarschijnlijk eerst een man met de 53 kilo cocaïne is aangehouden, wiens ondervraging vervolgens naar Kok heeft geleid. Mogelijk wilde Kok de cocaïne in Libanon verkopen. Een kilo zou in Libanon 45.000 dollar waard zijn.

Het lijkt waarschijnlijk dat er een tip vanuit de Drug Enforcement Administration (DEA) of Interpol – of misschien de Nederlandse politie –  is gekomen over zijn aanwezigheid, hetgeen nog niet wil zeggen dat hij er mee te maken heeft gehad.

De Libanese krant Daily Star meldt woensdagmiddag dat ‘bronnen’ bij het onderzoek zeggen dat er relaties zouden zijn ontdekt met bekende personen in Libanon en Libanese politici.

‘Libanese verdachten worden nu in de gaten gehouden en gezocht. Als ze het land willen verlaten worden ze aangehouden. Hun namen worden doorgegeven aan Interpol,’ aldus een bron in de Daily Star.

Crimesite kreeg onlangs een tip dat er in België op Mink Kok een groot onderzoek zou lopen. Hij zou ook Willy van Mechelen hebben gecontacteerd en samen met Van Mechelen over een telefoontap zijn gekomen. Van Mechelen is een wegens corruptie en drugshandel veroordeelde rijkswachter uit de omgeving van Antwerpen. Van Mechelen is dit voorjaar aangehouden in Dordrecht waar hij was ondergedoken. Hij speelde net als Mink Kok een rol in de IRT-affaire.

Kok zei in mei desgevraagd tegen Crimesite dat hij met Van Mechelen over de beveliging van goudtransporten in Afrika had gesproken. Van Mechelen werkte enige tijd in de beveiliging in Angola. 

Mink Kok geldt als één van de topfiguren in het Amsterdamse milieu. Tijdens de liquidaties die zich afspeelden tussen 2000 en 2006 zat hij vast. Hij zat vanaf september 1999 gevangen voor een enorme wapenvondst op de Nachtwachtlaan in Amsterdam en werd daarna verdacht van de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden. Hij zat gedetineerd van 1999 tot juli 2007 toen hij vrijspraak kreeg voor de moord.

Kok noemt zich een vriend van zowel Willem Endstra, de vermoorde vastgoedhandelaar als van Sam Klepper de vermoorde drugshandelaar. Hij onderhield ook met andere hoofdrolspelers als John Mieremet en Willem Holleeder goede relaties.

Kok handelde in hasj en leerde daardoor Klaas Bruinsma kennen. Hij boekte aan het begin van de jaren negentig groot succes met de xtc-handel, samen met Stanley Hillis en Jan Femer. Daarvoor is hij nooit vervolgd, hoewel het toenmalige IRT hem op de hielen zat.

Doordat de Amsterdamse politie het IRT deed opheffen gingen Hillis en Kok van de haak. 

Hij is wel veroordeeld voor een wapenzaak die midden jaren negentig speelde. Dat draaide om wapens die werden gevonden in de Newtonstraat in Amsterdam. 

Kok heeft altijd goede internationale contacten onderhouden, met name met de IRA, Kroatische militairen en Israëlische criminele groepen. Hij beschikte ook over contacten in Libanon.

In Libanon staat op drugshandel niet de doodstraf maar straffen voor drugshandel zijn in principe zwaarder dan in Nederland.

Mink Kok aangehouden in Libanon