Raadsels rond verdwenen coke

In de Nieuwe Revu deze week meer details over de verdwijningszaak van Antwerpenaar Jan van Zantvoort (34) die vorig voorjaar in het Spaanse Marbella spoorloos verdween, nadat hij een afspraak had gehad met Mink Kok. Het blijkt dat Van Zantvoort kennelijk belast was met “uithalen” van een verdwenen partij cocaïne in de Antwerpse haven. Van Zantvoort zelf heeft een Antwerpse journalist benaderd voor hulp om uit te zoeken wat er met de partij is gebeurd, en om een artikel te schrijven.

Dit gebeurde 30 november 2010. Van Zantvoort wilde weten wat er met een partij van 235 kilo was gebeurd, die vermoedelijk was onderschept door de douane of de federale politie. ‘Kunt u mij helpen met het in de krant doen verschijnen van iets waar wij naar op zoek zijn?’, schreef hij in een e-mail.

Hij toonde zich bang om verantwoordelijk te worden gesteld voor deze verdwijning. Hij leverde ook een transportdocument van container TGHU 4259701 aan die op 8 september 2010 in de Peruaanse havenstad Callao op het schip CSAV Rio Lontue was geplaatst.

Van Zantvoort: ‘Onze groep heeft een partij van 235 kilo cocaïne laten plaatsen in de container,’ aldus onze man. ‘De container zou aankomen op kaai 742, waar onze mensen klaar stonden om de coke uit de container te halen. Maar de Chileense rederij besliste twee weken na vertrek om uit te wijken naar kaai 1700 op Linkeroever. De kaaien op Linkeroever zijn echter superbeveiligd. We hebben al het mogelijke geprobeerd om op die kaai te geraken, maar het is ons niet gelukt. De container is uiteindelijk opgehaald en overgebracht naar een opslagplaats van de eigenaar.’

Het parket maakt na vragen van de journalist echter bekend dat er geen 235 kilo in beslag is genomen op dat schip maar slechts 31,5 kilo. Wat is er met de rest gebeurd? Een corrupte ambtenaar?

Eigenaar van de container schrijft SQM per mail aan het expeditiekantoor dat het containertransport heeft georganiseerd. ‘Wij hadden van u graag volgende info ont- vangen: zegelnummer bij aankomst op kaai. En zegelnummer van container bij belading op vrachtwagen.’ Is het zegel dan vervangen? En door wie?

Het parket in Antwerpen heeft een onderzoek naar de verdwijning van Van Zantvoort geopend. Er zijn verhalen genoeg om uit te zoeken: Van Zantvoort werkte voor de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en zit in een getuigenbeschermingsprogramma, Van Zantvoort is uit de weg geruimd wegens diefstal van de coke. En een zekere Peer uit Tilburg zou het hebben gedaan.

Raadsels.

En wat was de rol van Mink Kok bij dit alles? Volgens Nieuwe Revu zijn er kennissen van hem met de cocaïne-zaak bezig geweest. En ook toevallig: de man die samen met Kok in Libanon werd aangehouden en werd geïdentificeerd als Sean Preston, is de beste vriend van Jan van Zantvoort. 

Meer deze week in de papieren Nieuwe Revu.