Zedenzaak Heerlen: 2,5 jaar voor hoofdverdachte

Sianley F., de hoofdverdachte in een misbruikzaak in Heerlen, heeft voor de rechtbank een celstraf van 2,5 jaar gekregen. Hij is schuldig bevonden aan uitbuiting van twee meisjes van 14 en 15 jaar oud, die hij als prostituees liet werken. Het OM eiste twee weken geleden 4 jaar tegen F.

F. (28) bood de meisjes in 2014 aan op advertentiesites als Speurders.nl. Hij gebruikte daarvoor foto’s van de meisjes, en beweerde dat ze 18 waren en spaarden voor een rijbewijs.

Schadevergoeding

Van de 2,5 jaar die F. opgelegd kreeg, is een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij moet bovendien 5.000 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. Dat moet hij samen met zijn medeverdachten opbrengen. Het gaat om Michel P. (33) en Vivianne T. (27), die hun huis beschikbaar stelden voor de prostitutie, Karin N. (20), die de meisjes aanwijzingen zou hebben gegeven, en een 27-jarige klant uit Geleen.

‘Eigen keuze’

P. zou de meisjes het huis uit hebben gezet toen hij er achter kwam dat ze minderjarig waren. Hij kreeg achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, vanwege uitbuiting. Hij moet zich ook laten behandelen voor een persoonlijkheidsstoornis.

Toen regelde P. de meisjes niet meer wilde ontvangen, regelde F. onderdak bij Vivianne T., die zelf in de prostitutie werkzaam is. Zelf zegt F. dat de meisjes zelf in de prostitutie wilden werken. Het OM beweert dat de meisjes een dergelijke keuze nog niet konden maken omdat ze te jong waren.